Iedere week gaan wij opzoek naar interessante verhalen van katten en hun baasjes. Deze week spraken wij met Milly, medewerker van Villa Samson naast het UZ Brussel. Villa Samson is een huiselijke plek waar ze genezing stimuleren door contact met dieren. “Bij ons is iedereen welkom om te komen proeven van ons beestig medicijn: jong, oud, tweevoetig, vierpotig of op wielen” vertelt Milly over de missie waar zij voor staan, en zo patiënt en dier een stapje dichter bij elkaar te brengen, omdat contact met dieren zowel op lichamelijk als mentaal vlak wonderen doet.

Bewoners van Villa Samson

In Villa Samson wonen drie poeslieve katten: Chris, Luna en Misty. Ze zijn drie Maine Coons, perfect voor in Villa Samson. Want naast hun fascinerende uiterlijk staan ze ook bekend om hun goed ontwikkelde sociale gedrag. “Ze stelen hier maar al te graag de show!” zegt Milly over het drietal “Als ze ons zien toekomen met de Samsonmobiel, de rolstoeltoegankelijke camionette waarmee we patiënten in het ziekenhuis gaan ophalen, staan ze al aan de voordeur te popelen om patiënten te onthalen” vervolgt ze. Verder is het van belang dat de drie katten niet snel onder de indruk zijn, zeker ook voor hun eigen welzijn is dit van groot belang in een huis waar voortdurend nieuwe mensen op bezoek komen.

Een momentje in Villa Samson geeft de patiënten de kans om even aan hun zorgen te ontsnappen. Ze kunnen daar terecht voor een kostbaar moment met hun geliefde huisdier. Patiënten zonder eigen huisdier kunnen genieten van het gezelschap van de honden en katten van Villa Samson. Tevens worden de dieren ook ingezet tijdens therapiesessies onder begeleiding van psychologen.

De slimste kat

Luna, de mooie rode kat is het grote brein van de groep. Misschien is ze wel de slimste kat die je ooit zou tegenkomen! Zij kan op commando zitten, liggen en pootjes geven. Ze ontrafelt hersenpuzzels sneller dan haar schaduw. Ze springt door hoepels, over obstakels, zigzagt tussen kegels en dit in een atletentempo. Zo slim als ze is, weet ze natuurlijk ook dat ze hiervoor beloond wordt met een snoepje. Ze is dan ook de gulzigste poes van de drie, maar aan haar topmodellenfiguur zou je het niet kunnen zeggen. Ze poseert maar al te graag voor de camera.

De entertainer

Chris is het broertje van het gezelschap, een echte levensgenieter die niets liever wil dan liefde, knuffels en aandacht. Hij ligt graag midden in het zicht, liefst zo lang mogelijk uitgestrekt op het bureau. Door om te rollen nodigt hij patiënten uit om over zijn buikje te strelen. Deze charmeur laat dan ook goed horen dat hij er is, zijn geronk is bijna permanente achtergrondmuziek in Villa Samson. Chris is ook een heel mondige kater die altijd wel wat te vertellen heeft. Honger? Dorst? Zin in een dutje? Hij vertelt het allemaal maar al te graag met een luide miauw.

Een van onze vrijwilligsters koopt zelfs speciaal voor Chris broodjes kip, zodat ze samen romantisch kunnen lunchen

Milly

De beste vriendin

Misty is een geheimzinnige kat. Boven alles houdt zij van rust. Op het eerste gezicht houdt ze zich wat meer op de achtergrond dan haar twee huisgenoten. Ze kijkt vaak liever de kat uit de boom… Maar eens ze zich op haar gemakje voelt, is Misty een ontzettend grappige kat! Ze loopt achter speelgoed aan als geen ander, met haar lange benen en haar gekke bewegingen. En als er een patiënt binnenkomt die een slechte dag heeft, dan wijkt ze niet van zijn zijde af. Zo kunnen we vaak al raden hoe een patiënt zich voelt voordat hij er ons zelf iets over vertelt. Ze is de beste vriendin van vooral geriatrische patiënten die haar met veel liefde verwennen.

Troost

Mensen die in het UZ Brussel hospitaliseren kunnen tijdens hun verblijf opgehaald worden, zodat ze met hun eigen dier of bij de dieren van Villa Samen op bezoek te komen. De katten staan iedere dag paraat voor de patiënten. Ze zorgen ervoor dat patiënten even hun zorgen kunnen vergeten. Ze geven troost aan wie het nodig heeft, en toveren een heleboel verdwenen glimlachjes weer tevoorschijn. Ze zijn een beestig medicijn tegen eenzaamheid en verdriet. De drie katten stimuleren ook de motorische revalidatie van patiënten. Soms zijn zelfs de kleinste dingen moeilijk, zoals handen bewegen. De zachte vacht van Chris nodigt uit tot aaitjes en de hongerige blik van Luna vraagt om het aanreiken van een snoepje. Wil je graag met Misty spelen, dan moet je wel wat rondlopen. De dieren motiveren patiënten om hun door ziekte opgelegde grenzen te verleggen.

In Villa Samson wordt er ook therapie met dieren gegeven onder begeleiding van psychologen. Chris, Luna en Misty komen uit zichzelf bij de patiënten tijdens moeilijke gesprekken. Ze bieden dan steun en rust aan patiënten met psychische kwetsbaarheden die makkelijker kunnen praten in aanwezigheid van de huiskatten. Recentelijk werd Villa Samson opgefrist, in de poezenkamer hebben ze ons nieuwe wandsysteem geïnstalleerd. Dit is een echte meerwaarde, zeker tijdens de therapiesessies omdat de katten er ook actief mee kunnen worden ingezet. Ze klimmen er dan ook maar al te graag op en houden lange dutjes in de hoogste hangmatten.

Steun Villa Samson

De oprichting van Villa Samson werd uitsluitend gefinancierd door giften. Ook nu kan Villa Samson enkel blijven bestaan dankzij de steun van donateurs, sponsors en legatarissen. Ook u kunt Villa Samson steunen door middel van een gift, of aankoop van een leuke trui of kalender. Neem vooral even een kijkje op de website! Liever mee doen met een Woeftastisch evenement? Dan kan tijdens de FestiWalk, die zal plaatsvinden op zondag 1 oktober 2023. Voor meer informatie hierover, en andere toekomstige evenementen kun je hen uiteraard volgen op Facebook of Instagram!

Aanbieding Wandsystemen

In de poezenkamer van Villa Samson

Chris, Luna en Misty zijn helemaal content met de klim- en klauter producten van het nieuwe wandsysteem!

Read the next article

Leven met Maine Coon katten

Leven met Maine Coon katten

10.03.2023

Iedere week gaan wij opzoek naar interessante verhalen van katten en hun baasjes. Deze week kwamen wij terecht in Texas, Amerika. Op Instagram, Facebook en YouTube heeft het account @lifewithmainecooncats meer dan 50.000 volgers! In totaal hebben zij momenteel 5 katten, waarvan 4 Maine Coons zijn en één Ragdoll kruising. De eerste raszuivere Maine Coon, Molly, heeft ervoor gezorgd dat ze verslaafd aan het ras zijn geraakt én een eigen YouTube kanaal zijn begonnen.

Newsletter

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een notificatie wanneer deze live is!

NEED HELP WITH
YOUR PURRRCHASE?