Stabiliteit

Een kat hecht erg veel belang aan zijn omgeving. Hoe minder veranderingen, hoe beter. Als je tijdens het poetsen je zetel al eens durft verzetten, gaat je kat meestal onmiddellijk zijn ongenoegen uiten. Tijdens de feestdagen veranderd zowat alles in huis. Er worden meubels verzet, er komt een kerstboom in huis, de kattenbak wordt verzet omdat er bezoek langskomt… Net wat je kat niet kan hebben.

Zulke veranderingen in zijn omgeving leiden tot stress. Die kunnen dan later voor blaas- en krabproblemen zorgen. Uiteindelijk krijg je te maken met hardnekkige gedragsproblemen. Misschien de volgende keer toch wat meer rekening houden met je kat...

Wij somden voor jou op hoe je stress of angst bij je kat kan herkennen.

  • Staart laaghouden
  • Overmatig gaan eten of juist stoppen met eten
  • Snorharen naar achteren gericht
  • Wegvluchten/schuilen
  • Dikke staart
  • Vacht op rug staat omhoog
  • Puffen
  • Doen alsof ze slapen
  • Ogen dichtknijpen
  • Likken met tong
  • Oren plat
  • Klagelijk miauwen
  • Onzindelijkheid: plassen naast de kattenbak

Dat zijn heel wat dingen om in het oog te houden. Houd er rekening mee dat niet iedere kat deze symptomen gaat vertonen. De ene kat vertoont er misschien maar eentje, terwijl de andere er misschien vijf vertoont.

Om gezondheidsproblemen op lange termijn te vermijden, houd je dus best rekening met onderstaande tips om de feestdagen goed door te komen.

Tips om de feestdagen goed door te komen

  1. Zorg voor voldoende kattenbakken in huis.
    Eén kat in huis? Dan ga je voor twee kattenbakken. Twee katten in huis? Dan heb je er drie nodig. Tel telkens het aantal katten dat je hebt + 1. Zorg er ook voor dat de kattenbak niet (volledig) gesloten is. Een kat houdt graag zijn omgeving in het oog om eventueel gevaar te zien naderen.
  2. Maak op voorhand verschillende schuilplaatsen voor je kat.
    Die schuilplaats moet warm, veilig en toegankelijk zijn. Houd rekening met de voorkeuren van je kat. Sommige katten zitten graag hoog, anderen verstoppen zich liever laag tegen de grond. Een kartonnen doos met eventueel een dekentje in kan ook wonderen doen.
  3. Investeer in een krabpaal.
    Katten verstoppen zich graag, zeker in een comfortabel verstophuis of op hoogte in een hangmat. Onderaan dit artikel zie je alvast enkele van onze favorieten!
  4. Plaats op verschillende plaatsen in huis een eet en drinkbakje.
    Zo kan je kat zelf kiezen waar hij zich prettig voelt. Houd het waterbakje gescheiden van het eetbakje.
  5. Sluit geen deuren!
    Katten hebben nood aan veel bewegingsruimte, zeker wanneer ze zich angstig voelen.
  6. Laat je kat het dessert overslaan.
    Je denkt misschien dat je je kat blij maakt met een overschotje kip of biefstuk, maar vaak gaan ze door de stress beginnen schrokken. Achteraf zit de kat met diarree en je raadt het al... Jij moet het schoonmaken. Geen aanrader dus.
  7. Investeer in een geurverspreider.
    Ja, ook voor katten bestaan ze! Zo zijn er verschillende geuren die rustgevend werken, zoals valeriaan, kattenkruid, of silver vine. Een Feliway verdamper is dus een echte aanrader!
  8. Sluit je kat niet op.
    Heeft je kat iets gedaan wat hij normaal niet mag? Sluit hem niet op. Je kat straffen terwijl hij angstig is werkt averechts.
  9. Beloon goed gedrag.
    Nog meer dan gewoonlijk.
  10. Houd je kat binnen, zeker tijdens de feestdagen.
    Je kat buitenlaten tijdens het vuurwerk is een absolute no-go.
  11. Laat je kat chippen!
    Als een kat bang is, gaan ze proberen vluchten. Het komt vaak voor dat een kat durft weg te glippen. Mocht dat het geval zijn, dan kan ze snel veilig bij jou teruggebracht worden.
  12. Sluit je gordijnen.
    Zeker tijdens Nieuwjaar is het een aanrader om je gordijnen te sluiten. Zo kan je kat niet schrikken van het plotse vuurwerk.
  13. Zet wat klassieke muziek op.
    Misschien niet jouw favoriete genre (of wel?), maar katten kunnen dit enorm appreciëren. Klassieke muziek werkt rustgevend.
  14. Laat je kat tijdig kennis maken met vuurwerkgeluiden.
    Op Youtube staan heel wat fragmeten met vuurwerkgeluiden die je enkele dagen voor oud en nieuw al eens kan laten horen. Doe dit geleidelijk aan, elke dag kan je het volume een beetje hoger zetten.
Opzoek naar een verstopplek?

De ideale schuilplek

Krabpaal Kilimandjaro de Luxe Crown (Crème)

Normale prijs
€299,00
Normale prijs
€299,00
Aanbiedingsprijs
€299,00
Krabpaal Cat Paradise (Lichtgrijs)

Normale prijs
€349,00
Normale prijs
€349,00
Aanbiedingsprijs
€349,00
Krabpaal Corner Coon (Donkergrijs)

Normale prijs
€229,00
Normale prijs
€229,00
Aanbiedingsprijs
€229,00

If all else fails...

We zijn ervan overtuigd dat je met deze tips de feestdagen goed zal doorkomen!

Heb je alles geprobeerd, maar blijft jouw kat angstig? Aarzel dan zeker niet en contacteer een dierenarts of een gedragstherapeut.

Wij wensen je in ieder geval alvast hele fijne feestdagen!

Read the next article

blog_rhr_pets_nl_bengaal_leven_met_bengalen_1

Op zoek naar een Bengaal

01.12.2021

Elke week gaan wij op zoek naar interessante verhalen van katten en hun baasjes. Deze week kwamen we in bij Karmen en Tadej uit, zij wonen in een klein land gelegen in het centrum van Europa, Slovenië. Ze waren vastbesloten om een Bengaalse kat te vinden. 

Mis niets!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van uitzonderlijke producten, nieuwe product lanceringen en ander nieuws!

NEED HELP WITH
YOUR PURRRCHASE?