Begin van het Katshuisch

Arianne de Jong is de troste verzorger van 26 gehandicapte katten in het Katshuisch te Vinkel. Naast katten wonen er ook nog 12 kippen en 4 konijnen en de egels die langskomen krijgen ook iedere dag wat kattenbrokjes en water.

Je kan je voorstellen dat het verzorgen van 26 katten het nodige werk met zich meebrengt. Arianne doet alle dagelijkse werkzaamheden alleen, daarnaast krijgt zij gelukkig wel hulp van het bestuur die haar helpt met bestuurlijke zaken van de stichting die in 2019 is opgericht en de website. Ook komen er een keer in de zoveel tijd vrijwilligers om het perceel bij te houden en komen helpen met het schoonmaakwerk.

Hoe Arianne de zorg over 26 katten kreeg? Dat begon pas rond haar 18e, daarvoor had Arianne eigenlijk vrij weinig met katten. Arianne bestudeerde hun gedrag, en leerde hier al doende van. Toen kwam Agnes, de eerste gehandicapte kat bij Arianne en dit stimuleerde Arianne om nog meer te leren en te weten te komen. Vanaf 2012 volgden nog vele andere katten, waar Arianne haar tijd en ruimte voor investeerde. In 2017 was het tijd om opzoek naar een ander huis te gaan, met een grote tuin en voldoende ruimte op de begane grond omdat niet alle katten meer naar boven kunnen. In Vinkel vond zij de perfecte plek, en in 2019 is het Katshuisch ontstaan!  

Inmiddels komen de katten overal vandaan, vanuit Griekenland en Turkije maar ook vanuit collega stichtingen binnen Nederland en particulieren.

Dankzij hen kan ik nog beter doen wat ik wil, en dat is alle katten de zorg geven die ze nodig hebben

Arianne de Jong

Gehandicaptenzorg

Omdat alle katten bij het Katshuisch gehandicapt zijn, hebben de meeste extra of speciale zorg nodig. Dat begint al vroeg, want rond 07:00 uur staat kat Hans al luidkeels te miauwen omdat hij honger heeft. Zodra Arianne beneden komt, stilt ze de eerste hongerige katten en laat ze de kittens snel plassen. Daarna verzorgt ze de rest van het voer en de medicijnen, laat de kattenbridage naar buiten en vervolgens gaat ze de kattenbakken leegscheppen die overal verstopt staan. Zo’n 2 uur later, is Arianne zelf aan de beurt om zich op te knappen voor de dag.

Omdat Arianne naast de zorg voor alle lieve diertjes ook nog 3 dagen werkt, plant zij op haar vrije dagen de afspraken in met de dierenarts. Gedurende deze vrije dagen is Arianne druk met poetsen en het verzorgen van de vachtjes. “Erik en Maarten vallen nogal eens in hun eigen ontlasting” verteld Arianne ons, “Dus die verzorging doe ik, en maak ze zoveel mogelijk schoon”. Daarnaast komt de trimster ook regelmatig langs.

Voor dat je het weet is het alweer 15:00 uur, tijd om de kleintjes weer te laten plassen en vervolgens iederenen van natvoer te voorzien. Anderhalf uur later volgen weer de medicijnen, en per kat weet Arianne precies wie wat moet krijgen, en hoe! Want de een wilt het in de melk, en de andere in een vloeibare snack. Voor het slapen gaan krijgt Fiona nog de laatste medicijnen, en dan is het tijd om te rusten. Totdat Hans de volgende ochtend weer van zich laat horen!

En zo vliegen de dagen voorbij in het Katshuisch.  

Gehandicapte katten kunnen een heerlijk leven leiden als ze de juiste zorg krijgen, en ik vind het een eer om daarin te kunnen bijdragen!

Arianne de Jong

Trots op Koosje

Koosje is de successtory van het Katshuisch! Als kitten kwam Koosje bij Arianne, met de meest kromme achterpootjes die ze ooit gezien had. Ze stonden letterlijk in een hoek van 90 graden. Omdat hij zo lief en blij was, wilde Arianne hem natuurlijk graag helpen. Maar er moest wel snel iets gebeuren, want Koosje kreeg algauw wondjes op zijn pootjes door het lopen op stukken bot en vel die daar totaal niet voor gemaakt waren.

Ariannes missie was het in leven houden van Koosje, totdat hij uitgegroeid was, zodat hij geopereerd kon worden. Met behulp van heel wat antibiotica, want hij had flinke wonden. Toen Koosje 10 maanden was, zag Arianne dat het zo niet langer kon en nam contact op met de arts die hem zou gaan opereren. Arianne kreeg schokkend en hartverscheurend nieuws te horen; de arts durfde de operatie met Koosje niet meer aan.

Arianne was inmiddels zo ontzettend veel van hem gaan houden, dat dit nieuws haar niet op een ander stuk bracht. Ze wilde Koosje niet kwijt, dus ging ze verder met haar missie en kwam op het spoor van Bouvien Brocks, zij durfde het gelukkig wel aan!

Ondertussen was Koosje nog steeds zijn vrolijke zelf, en hij deed het perfect in het hele proces wat volgde. Na ruim een jaar liep Koosje op twee prachtige rechte pootjes, en verkeert hij niet meer in levensgevaar. Arianne is dan ook erg trots op Koosje “Prachtige kat! Zo trots op hem. Niet iedere kat kan zo’n proces aan, maar hij wel. En het is dan ook een genot om hem iedere dag te zien rennen!”.   

Ook een steentje bijdragen? Dat kan door bijvoorbeeld een maandelijkse bijdrage te leveren en wordt suikertante of suikeroom van het Katshuisch! Doneren, of iets bestellen kan natuurlijk ook op de website van het Katschuisch!  

 

 

Ook geïnterviewd worden?

We zijn continu op zoek naar nieuwe furry friends! Wil jij ook jouw verhaal hier lezen? Aarzel dan niet om het te laten weten, wie weet sturen wij jou wel een berichtje.

We kunnen haast niet wachten! Klik op de link hieronder en vul de vragen in!

Read the next article

Avontuurlijke Bengalen

Avontuurlijke Bengalen

21.10.2022

Elke week gaan we op zoek naar interessante verhalen van katten en hun baasjes. Deze week kwamen we terecht in Finland, bij Johanna en haar twee Bengaalse katten. Dit kattenras past goed bij Johanna en haar familie, actief als ze zijn en ze komen allemaal graag buiten. Daardoor wist Johanna dat de broer en zus een krabpaal nodig hebben die aan hun behoeftes voldoet!

Weten wanneer de volgende blog online komt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een notificatie wanneer deze live is!

NEED HELP WITH
YOUR PURRRCHASE?