Het Norenvirus, hoe kom je eraan (en hoe kom je ervan af)?

De Noorse Boskat is populair als raskat. Als fokker heb ik doorgaans niet te klagen over belangstelling als ik een nestje heb. Het Norenvirus is zelfs een officieel erkende aandoening. Artsen tasten in het duister over de oorzaak en al helemaal over de genezing. Universiteiten doen onderzoek maar een medicijn is er nog steeds niet.

Mensen die lijden aan het Norenvirus hebben als belangrijkste verschijnsel dat ze steeds meer Noorse Boskatten willen. Niet om mee te fokken, nee, gewoon omdat ze zo leuk zijn, vooral als ze zijn gecastreerd. Maar wat maakt die Noren dan zo leuk? Hun karakter, hun stoere voorkomen, eigenlijk gewoon alles.

Een groeiende Norenfamilie

Ik kocht mijn eerste Noorse Boskat in 2007. Nina is inmiddels 15 jaar en woont nog steeds bij mij. Dat ik zou gaan fokken was niet de bedoeling. Eén nestje, dat leek me leuk. Ik wilde dat ‘officieel’ doen dus ik vroeg een catterynaam aan. Maar na dat ene nestje volgden er meer. Er bleven een paar ‘fokjes’ hangen, er kwam een nieuw poezenmeisje bij, Kirsti, inmiddels 11 jaar oud.

En zo groeide de Norenfamilie. In oktober 2021 verwelkomden we de 5e generatie. Mijn Noren zijn allemaal sociale katten. Dol op visite, speels tot op hoge leeftijd en ondanks dat er hier een grote groep woont is er maar zelden ruzie. Soms, als er een dame krols is, willen de heren elkaar wel eens in de haren vliegen omdat ze allebei vinden dat dat meisje voor hen is.

Is er genezing van het Norenvirus mogelijk?

Maar dat Norenvirus, hoe erg is dat dan? Een collega fokker zei ooit tegen me “ik spaar Noren, en ik heb geen dubbele om te ruilen”. Noorse Boskatten zijn heel sociaal. Ze passen zich razendsnel aan. Mijn eigen roep bestaat vooral uit ‘eigen fok’ maar er zijn wel eens nieuwkomers geweest. Als zo’n nieuwe bewoner dan wat verdwaasd uit de reismand stapte en om zich heen keek dan was het wel eens wat overweldigend, al die nieuwsgierige blikken. Maar mijn groep reageerde er altijd laconiek op. Oh, een nieuwe. Oh, ze blaast. Och, dat gaat wel over. En het ging ook altijd over, hoewel mijn Kjaere het heel lang heeft volgehouden, tot groot leedvermaak van de rest van de Noren.

Is een Noorse Boskat wat voor mij?

Als je overweegt een Noorse Boskat aan te schaffen, moet je op een paar dingen letten. Zorg voor een flinke krabpaal, ze zijn dol op klauteren, het liefst zo hoog mogelijk. Een Norenkater kan met gemak 8 kilo wegen, zeker na castratie. Dus die paal moet ook wel een beetje stevig zijn.

Verder gaan ze graag naar buiten, maar katten horen niet op straat (vind ik). Zorg dus voor een afgeschermde tuin of balkon of investeer in een kattenren, het liefst met luikje zodat ze zelf kunnen bedenken wanneer ze naar buiten gaan. Neem er twee tegelijk, dan kunnen ze met elkaar stoeien in plaats van dat ze je meubels gebruiken om in hun eentje te apenkooien. Maar dan is er natuurlijk nog wel dat virus. Kittenkopers van mij lijden er soms ook al aan. “Krijg je nog een nestje dit jaar? We denken erover om er eentje bij te nemen”.
Een lichte vorm van het Norenvirus kan geen kwaad. Als het uit de hand dreigt te lopen is het raadzaam om de huisarts te consulteren 😊

Ook geïnterviewd worden?

We zijn continu op zoek naar nieuwe furry friends! Wil jij ook jouw verhaal hier lezen? Aarzel dan niet om het te laten weten, wie weet sturen wij jou wel een berichtje.

We kunnen haast niet wachten! Klik op de link hieronder en vul de vragen in!

Read the next article

Hulp voor Dieren uit Oekraine

Hulp voor Dieren uit Oekraine

05.05.2022

5 mei is Bevrijdingsdag in Nederland. We vieren dan de bevrijding van Nederland in 1945, en staan stil bij de waarde van vrijheid. Zeker gezien de huidige situatie in Oekraïne worden we daar weer extra bewust van.

Deze week spraken wij Niels Kalkman, dierenliefhebber met een kat én een hond in huis en werkzaam bij de Dierenbescherming. De Dierenbescherming is een van de organisaties die samen met nog meer dierenhulporganisaties de handen ineengeslagen hebben om het meldpunt Hulp voor Dieren uit Oekraïne op te richten. In deze blog lees jij wat hun activiteiten zijn, en ook hoe jij een bijdrage kunt leveren.

Weten wanneer de volgende blog online komt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een notificatie wanneer deze live is!

NEED HELP WITH
YOUR PURRRCHASE?