Nacho is een Britse Korthaar die in augustus bij zijn hoomans is gaan wonen samen met zijn broertje Taco (ook een Brits Korthaar). Sindsdien zijn ze onafscheidelijk en niet alleen broertjes maar ook beste vriendjes. 

Helaas werd Nacho ziek en gingen ze een intensieve periode tegemoet. Onderzoek, injecties, medicaties én niet spelen met Taco. Nacho kreeg de diagnose FIP. 

Wat is deze ziekte precies? Hoe kan je het herkennen en hoe verloopt het ziekte proces? 

Je leest het in deze blog. 

Wie zijn Nacho & Taco?

Taco (rechts) en Nacho (links) zijn twee Brits Korthaar kittens die in augustus bij hun hoomans zijn komen wonen. Ze schelen precies 3 weken en komen van twee verschillende fokkers maar kwamen wel precies op hetzelfde moment samen in huis. Nog geen twee dagen later waren ze al beste vriendjes en sindsdien zijn ze onafscheidelijk. Hoe lief is dat?

Nacho & Taco zijn broertjes en de allerbeste vriendjes!

Symptomen FIP

In december van het afgelopen jaar was het tijd om Nacho en Taco te laten castreren. Dit is normaal gesproken een relatief kleine ingreep waar katers snel van herstellen. Bij Nacho was dit niet het geval. Sinds de operatie merkte ze een paar symptomen op bij Nacho.

  • Niet meer spelen
  • Erg veel slapen
  • Opgezwollen buik
  • Koorts

Met name de opgezwollen buik is hoofdsymptoom van (natte) FIP.

Hierna zijn ze gelijk naar de dierenarts gegaan met Nacho maar uit dit bezoek kwam niks naar voren. Natuurlijk vertrouw je de dierenarts op zijn of haar woord maar tóch waren er veel zorgen. De hoomans van Nacho deden zelf wat onderzoek online en de symptomen van Nacho bleken sterk te wijzen naar FIP. Het onderbuik gevoel was goed en Nacho heeft uiteindelijk de diagnose FIP gekregen.

Wat is de ziekte FIP?

FIP is een mutatie van het coronavirus voor katten. Veel katten dragen dit virus maar slechts bij een klein deel muteert het zich echt tot FIP.

Er zijn verschillende soorten FIP. Namelijk:

  • Natte FIP. Hierbij ontwikkelt de kat vloeistof in zijn of haar buik en/of de borsthalte
  • Droge FIP. Hierbij krijgt de kat ontstekingen in zijn of haar lichaam. De ontstekingen kunnen ontstaan in verschillende organen
  • Oculaire FIP. Dit is een variant van droge FIP waarbij de ogen zijn aangedaan en er een ontsteking in het oog zit
  • Neurologische FIP. Dit is ook een variant van droge FIP waarbij de kat een ontsteking heeft in het zenuwstelsel

De diagnose FIP is vaak lastig te stellen. Bij natte FIP is de opgezwollen buik vaak zichtbaar en dus een stuk makkelijker te diagnosticeren. Droge FIP daarentegen is een stuk moeilijker.

Wanneer een kat al drager van het virus is kan FIP zich vaak muteren na een stressvolle situatie. In het geval van Nacho dus de castratie.

FIP komt voornamelijk voor bij jonge katten tot 2 jaar of juist bij oudere katten. Er wordt gezegd dat raskatten een grotere kans maken om FIP te ontwikkelen maar dit is niet wetenschappelijk bewezen. Elke kat zou in principe FIP kunnen krijgen.

Behandeling van FIP

Nog voor de officiële uitslagen zijn ze begonnen met de behandeling voor Nacho. Er was geen tijd om te wachten. Bij FIP is elke dag, soms wel elk uur, cruciaal en moet er zo snel mogelijk gehandeld worden.

De signalen van Nacho waren zo duidelijk dat de behandeling direct gestart is. Mocht het geen FIP zijn dan zou de medicatie niet schadelijk geweest zijn.

Nacho wordt nu 84 dagen lang elke dag op hetzelfde tijdstip thuis geïnjecteerd. Aan het begin was dit vrij makkelijk toe te dienen maar dit wordt steeds lastiger. De vloeistof brandt enorm in zijn huid en Nacho heeft veel pijn tijdens deze injecties. Super zielig dus maar hij doet het super goed.

Na slechts vier dagen injecteren begon Nacho weer langzaam met spelen! Na ongeveer een week begon ook zijn opgezwollen buik met vocht weg te trekken.

Pas na bijna twee weken kwam de officiële uitslag van de dierenarts. Als ze hierop hadden gewacht was Nacho hoogstwaarschijnlijk niet meer te redden. Indien er niet wordt gestart met de behandeling is FIP vrijwel altijd dodelijk voor katten. Dat hebben de hoomans goed aangevoeld voor hun vriendje!

Als ze op de uitslag hadden gewacht was het te laat geweest om Nacho te redden

Hoe gaat Taco om met de ziekte van zijn broertje?

Aan het begin van de ziekte van Nacho wilde Taco heel graag met Nacho spelen maar dit lukte niet omdat hij veel te ziek was.

Hierdoor viel Taco Nacho soms aan en miauwde Nacho veel naar Taco. Taco had op een gegeven moment wel door dat Nacho niet met hem wilde spelen en hierom zocht hij op andere manieren aandacht. Hij werd extreem druk thuis en rende vaak het hele huis door.

De hoomans werden dus het nieuwe speeltje van Taco om verveling bij hem te voorkomen. Nu spelen ze inmiddels weer samen!

Hoe gaat het nu met Nacho?

De hoomans van Nacho en Taco zien de medicatie echt als wondermiddel! Nacho werd al snel beter en inmiddels is hij echt weer de oude Nacho. Hij is nog speelser dan ooit.

Tot en met 15 maart moet Nacho nog dagelijks geïnjecteerd worden. Twee weken hiervoor moet er bloedonderzoek gedaan worden om te kijken of de behandeling verlengd moeten worden.

Als de behandeling klaar is gaat er een observatieperiode in van 84 dagen. Hierbij is er nog kans op een terugval. Het is belangrijk dat in deze periode zijn gedrag en gewicht goed in de gaten worden gehouden.

Het is al met al een intensieve periode maar hierna hopen zij Nacho een echte FIP-survivor te kunnen noemen. Hier is zijn broertje Taco ook maar al te blij mee. Dat kun je wel zien aan de foto op links toch?! <3

STEUN JIJ NACHO OM FIP TE OVERLEVEN?
Weten wanneer de volgende blog online komt?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ben als eerste op de hoogte van alle producten, blogs en meer!

NEED HELP WITH YOUR PURRRCHASE?

Read the next article

In gesprek met de dierenarts

In gesprek met de dierenarts

22.01.2024
In deze blog gaan wij in gesprek met gezelschapsdierenarts Karlijn over hoe je het beste zorg draagt voor je kat. Van de juiste kattenkrabpaal tot aan een fijne leefomgeving, Karlijn vertelt je wat het belangrijkste is.