5 mei is Bevrijdingsdag in Nederland. We vieren dan de bevrijding van Nederland in 1945, en staan stil bij de waarde van vrijheid. Zeker gezien de huidige situatie in Oekraïne worden we daar weer extra bewust van.

Deze week spraken wij Niels Kalkman, dierenliefhebber met een kat én een hond in huis en werkzaam bij de Dierenbescherming. De Dierenbescherming is een van de organisaties die samen met nog meer dierenhulporganisaties de handen ineengeslagen hebben om het meldpunt Hulp voor Dieren uit Oekraïne op te richten. In deze blog lees jij wat hun activiteiten zijn, en ook hoe jij een bijdrage kunt leveren.

Oorlog in Oekraïne

Door de vreselijke oorlog in Oekraïne is er een vluchtelingenstroom op gang gekomen die ook Nederland heeft bereikt. Mensen vertrekken massaal uit het land en nemen hun dieren mee, voornamelijk katten en (kleine) honden worden meegenomen. Toen de oorlog net begon en de hartbrekende foto’s gedeeld werden van de mensen die met hun dieren aan de Poolse grens stonden, wisten ze bij verschillende dierenhulporganisaties dat ze wat moesten doen. En dus bundelden ze hun krachten om mensen die huis en haard hebben moeten ontvluchten gedeeltelijk te ontzorgen, en zo ontstond het meldpunt Hulp voor Dieren uit Oekraïne

Hier kan hulp aangevraagd worden voor mensen die samen met hun dieren die de oorlog zijn ontvlucht. Ook gemeenten, asielzoekerscentra of mensen die privé Oekraïners met hun dieren opvangen kunnen hier hulp aanvragen. Dieren kunnen dan geholpen worden met de nodige vaccinaties en medische hulp, praktische zaken als mandjes en voer of eventueel tijdelijk onderdak.

Nederland houdt van dieren

In gesprek met Niels komen we erachter hoe het meldpunt werkt, en hoe alle sterke punten van de verschillende organisaties worden benut. Omdat ze contact hebben met verschillende overheidsinstanties kan er snel worden geschakeld. Zo verteld Niels “toen de eerste vluchtelingen in Harskamp, de COA locatie in Ede, terecht kwamen hadden zij ook 15 katten bij zich, maar daar was nog niets voor geregeld. ’s Ochtends kregen wij deze melding, en om 11:30 uur zat ik in de dierenambulance vol met mandjes, voer en andere benodigdheden die waren ingeleverd bij een inzamelpunt”.

Zo blijkt dat Nederland een land is dat ontzettend goed voor dieren zorgt. Wat nu extra fijn is voor de dieren uit Oekraïne, want nooit eerder kwamen er zóveel dieren mee uit een oorlogsgebied. Zodra mensen in Nederland terechtkomen samen met hun dier, is het voor het dier eerder geregeld dan voor de mens. Dat het zo goed geregeld is voor de dieren maakt ons trots en blij!

Hoe kan jij helpen?

Omdat het ontzettend fluctueert qua benodigdheden voor de dieren is er altijd wel iets wat je kunt doen om te helpen. Op de website van Hulp voor Dieren uit Oekraïne worden verschillende opties weergegeven, zo kun je onder andere goederen doneren, je aanmelden als vrijwilliger of als dierenarts zijnde je hiervoor aanmelden.

Met name worden er nu nog gastgezinnen gezocht voor mensen met hun dier. “Momenteel zijn er circa 800  huishoudens die zich hebben opgegeven om een mens samen met hun dier in huis te nemen, wat natuurlijk geweldig is, maar helaas nog niet genoeg” verteld Niels. Wil jij ook helpen? Neem dan zeker een kijkje op de website van Hulp voor Dieren uit Oekraïne om te zien wat jij kan doen om mens en dier te helpen!

💙💛

Ook geïnterviewd worden?

We zijn continu op zoek naar nieuwe furry friends! Wil jij ook jouw verhaal hier lezen? Aarzel dan niet om het te laten weten, wie weet sturen wij jou wel een berichtje.

We kunnen haast niet wachten! Klik op de link hieronder en vul de vragen in!

Read the next article

Kattenziekte FIP

Kattenziekte FIP

29.04.2022
Elke week gaan wij op zoek naar interessante verhalen van katten en hun baasjes. Deze keer hadden wij een bijzonder gesprek met Lauri uit ’s-Hertogenbosch, Noord-Brabant. Haar mooie Britse Kortharen schitteren op hun eigen Instagram account, maar begin 2022 heeft Lauri hier ook verdrietig nieuw op moeten delen over haar oudste kat Koda. Koda heeft de ziekte FIP. In deze blog lees je meer over deze ziekte bij katten die bekend staat als ongeneeslijk. Lauri heeft zich er echter niet bij neergelegd en zet alles op alles voor haar Koda.
Weten wanneer de volgende blog online komt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een notificatie wanneer deze live is!

NEED HELP WITH
YOUR PURRRCHASE?