Elke week gaan wij op zoek naar interessante verhalen van katten en hun baasjes. Deze keer hadden wij een bijzonder gesprek met Lauri uit ’s-Hertogenbosch, Noord-Brabant. Haar mooie Britse Kortharen schitteren op hun eigen Instagram account, maar begin 2022 heeft Lauri hier ook verdrietig nieuws op moeten delen over haar oudste kat Koda. Koda heeft de ziekte FIP. In deze blog lees je meer over deze ziekte bij katten die bekend staat als ongeneeslijk. Lauri heeft zich er echter niet bij neergelegd en zet alles op alles voor haar Koda.

Brits Korthaar

Toen Lauri 18 jaar werd heeft ze het beste verjaardagscadeau gekregen wat je maar kunt bedenken, een kat. Dat werd een Brits Korthaar, ze had daarvoor nog nooit een raskat gehad maar na het nodige onderzoek op internet wist ze dat dit kattenras bekend staat om zijn zachtaardige karakter en dat ze over het algemeen zeer relaxed en loyaal zijn. Bij het zien van foto’s van Brits Korthaar kittens was zij om. “Het leken precies kleine teddybeertjes, zo schattig en fluffy!” verteld Lauri.

En daar was toen haar eerste Brits Korthaar, Balou. Balou is helaas maar 1,5 jaar oud geworden, hij is overleden aan de gevolgen van HCM. “We hebben nooit geweten dat hij ziek was. Hij heeft een heel fijn, maar veel te kort, lui kattenleventje bij ons gehad. Omdat Balou zo jong overleden was en ik nog goed contact had met de cattery waar Balou vandaan kwam, mocht ik van het eerst volgende nest een nieuw kitten uitkiezen en dit werd Koda.” vervolgd Lauri. Koda is een prachtige Brits Korthaar met lilac vacht van inmiddels 7 jaar. Naast Koda heeft Lauri er nog een kat bij, en wel een hele schattige! Namelijk Lily… een black golden shaded Brits Korthaar van 2 jaar.

Let op, de volgende foto’s kunnen als té schattig ervaren worden.

De katten met de strikjes

Dat Koda en Lily samen goed overweg kunnen blijkt wel uit alle foto’s en filmpjes van de twee samen. Dit was gelukkig vanaf het begin af aan zo, ze kunnen heerlijk samen kroelen. Dat deelt Lauri dan ook graag met hun volgers op Instagram, waar ze inmiddels al aardig wat volgers heeft. De twee Britse Kortharen zijn erg fotogeniek en schitteren in de foto’s en filmpjes. Regelmatig staat het duo ook met een strikje om op de foto, deze maakt en verkoopt Lauri zelf!

Mantelzorger van Koda

Begin 2022 merkte Lauri dat Koda zichzelf niet meer was, hij was heel moe en sliep veel. Op het begin maakte Lauri hier zich nog geen zorgen over want hij at en dronk nog wel normaal en had ook normale ontlasting. Helaas verslechterde dit alleen maar, de normaal goede eter Koda likte alleen nog de saus van zijn natvoer af en al snel rook hij alleen nog maar aan het voer. Lauri wist dat het niet goed zat en heeft toen direct een afspraak met de dierenarts gemaakt.

Hierop volgde ontzettend veel onderzoeken, o.a. bloedonderzoeken waar abnormale waardes uitkwamen, maar nog geen diagnose. Uiteindelijk hebben ze een echo gemaakt. Lauri vreesde in het begin al voor FIP (Feline Infectueuze Peritonitis), maar achtte de kans ook weer klein gezien Koda’s leeftijd. FIP komt voor het grootste gedeelte voor bij kittens. De dierenarts dacht aan alvleesklierontsteking, hier testte Koda vervolgens ook positief op. Later bleek dit een foutieve positieve uitslag.

Tegen de diagnose aan was Koda inmiddels al zo ziek dat Lauri vreesde voor zijn leven. “Iedere ochtend was ik bang hem niet meer levend aan te treffen. Ik moest Koda wekenlang 6 keer per dag dwangvoeren om er maar voor te zorgen dat hij genoeg calorieën binnen kreeg. Er zat echt geen energie meer in om zelf iets te doen. Wanneer Koda naar de kattenbak ging om zijn behoeftete doen, vond ik hem later liggend in de kattenbak omdat hij gewoonweg geen energie had om weer terug te lopen naar zijn kussen” verteld Lauri die toen als mantelzorger voor haar kat fungeerde en alles op alles te zette. Deze periode was ontzettend zwaar voor haar, zowel mentaal als fysiek. Ze was 24/7 bezig met de verzorging van Koda én maakte zich enorm zorgen want Koda betekend alles voor haar.

De diagnose FIP

Koda kreeg op 07-03-2022 de diagnose natte FIP, dit naar aanleiding van de echo waarop buikvocht te zien was. Dit buikvocht is aangeprikt en getest in het lab. Dit is de enige manier om FIP met zekerheid vast te stellen, wanneer een kat geen vocht in zijn buik heeft kan er sprake zijn van neuro FIP of droge FIP. Als dit het geval is, is FIP een uitsluitingsdiagnose en kan er een vermoeden van FIP vastgesteld worden naar aanleiding van bloeduitslagen, maar kan dit nooit met zekerheid gezegd worden.         

Koda wordt nu 84 dagen lang met een zwarte markt medicijn behandeld. Lauri geeft aan dat het er veelbelovend uit zien en dat er hierdoor wereldwijd ontzettend veel katten succesvol behandeld en ‘genezen’ zijn. Ze licht toe hoe de behandeling werkt “84 dagen lang krijgt Koda iedere dag op hetzelfde tijdstip een injectie. Na deze 84 dagen is er vervolgens een observatieperiode van wederom 84 dagen om te kijken of hij niet terugvalt. Omdat deze behandeling uit een recente studie is ontstaan is het lastig om te zeggen wat dit op de lange termijn doet”. De behandeling is nog relatief onbekend maar steeds meer dierenartsen zijn op de hoogte van deze behandeling, ookal betreft het officieel nog geen goedgekeurd medicijn. Mede hierdoor is de behandeling erg prijzig, waardoor Lauri een GoFundMe is gestart.

Mijn enige wens is, dat ik ooit kan zeggen dat Koda een FIP-overlever is 🙏🏼

Lauri

Inmiddels is Lauri al over de helft met de behandelingen en het doet haar goed om Koda weer als de oude te zien. “Ik ben dan ook iedereen die ons gesteund heeft ontzettend dankbaar. De GoFundMe starten was een enorme drempel voor me, maar het werd met zoveel liefde ontvangen. Dit heeft de behandeling voor mij een beetje behapbaar gemaakt. Daarnaast heeft alle liefde die we ontvingen me er echt doorheen gesleurd toen ik het het hardste nodig had” verteld Lauri.

Wij wensen Lauri, Koda en Lily het allerbeste toe en hopen ook dat de wens van Lauri uitkomt.

Ook geïnterviewd worden?

We zijn continu op zoek naar nieuwe furry friends! Wil jij ook jouw verhaal hier lezen? Aarzel dan niet om het te laten weten, wie weet sturen wij jou wel een berichtje.

We kunnen haast niet wachten! Klik op de link hieronder en vul de vragen in!

Read the next article

Bengaalse broertjes

Bengaalse broertjes

21.04.2022
Elke week gaan wij op zoek naar interessante verhalen van katten en hun baasjes. Deze keer spraken wij met Alicia uit Harderwijk, Nederland. Samen met haar vriend Mark kocht ze een huis waar veel aan geklust moest worden, tegelijkertijd besloten ze twee Bengaalse katten te nemen. Niet zómaar een ras om met de deur in huis te vallen! Deze week een ode aan de Bengaalse kat én die van Alicia: Lío en Tobi.
Weten wanneer de volgende blog online komt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een notificatie wanneer deze live is!

NEED HELP WITH
YOUR PURRRCHASE?