Wat merke ik aan Stitch?

 • Hij plaste op willekeurige plekken in het huis.
 • Vaak plassen, maar niet veel
 • Ook miauwde hij tijden het plassen.
 • Hij zat niet lekken in zijn vel, hij wilde niet meer spelen en ging aandacht uit de weg.

In eerste instantie dacht ik ‘de kattenbak is te vies’, hij heeft soms namelijk nog de neiging daar niet op te willen als deze naar zijn mening te vies is. Na de kattenbak schoongemaakt te hebben dacht ik het probleem verholpen te hebben. Helaas was dit niet het geval, de dagen erna bleef Stitch maar plassen op vreemde plekken. Direct nadat me dit begon op te vallen heb ik de dierenarts gebeld. Zij vroegen mij urine op te vangen voor een urine onderzoek. Zij dachten (net als ik) aan een blaasontsteking.

Helaas bleek het te gaan om blaasgruis, en was het wat erger dan we verwachten.

Laat blaasgruis niet tussen jou en je kat komen - werk samen aan een gezonde toekomst.

Maar wat is blaasgruis nou eigenlijk precies & Wat zijn de oorzaken?

Blaasgruis is een aandoening waarbij kristallen of stenen zich vormen in de blaas van een kat. Deze kristallen bestaan vaak uit mineralen zoals magnesium, calcium en fosfor. Het begint met kleine kristallen in de urine, maar na verloop van tijd kunnen deze kristallen samensmelten tot stenen. Deze stenen kunnen de urine weg van een kat blokkeren. Dit leidt tot pijnlijke en mogelijke levensbedreigende situaties.

De oorzaken van blaasgruis

 • Voer: Het voer kan een grote rol spelen bij de vorming van blaasgruis. Als het voer namelijk rijk is aan mineralen zoals magnesium en calcium (de mineralen waaruit blaasgruis bestaat) vergoot dit de kans op blaasgruis.
 • Hydratatie: katten die niet genoeg water drinken zijn een groter risico. Een vocht arme omgeving zorgt namelijk voor dat de mineralen zich makkelijker tot kristallen vormen.
 • Stress: Katten zijn gevoelige dieren en kunnen snel gestrest raken. Langdurige stress kan tot invloed zijn op het immuunsysteem en gezondheid van een kat. Hierdoor kan het risico tot blaasgruis toenemen
 • Leeftijd: Voornamelijk oudere en mannelijke katten hebben meer kans op het ontwikkelen van blaasgruis.
 • Ras: Sommige kattenrassen hebben een genetische aanleg voor het aanmaken van blaasgruis.
  Onder andere de Perzische kat en de Siamees.
Slecht nieuws voor Stitch

Omdat Stitch zijn blaas al zo verstopt zat, is er besloten dat hij moest worden opgenomen in de dierenkliniek. Hier kreeg hij een katheter, antibiotica en pijnstillers. Gelukkig ging het de volgende dag zo goed dat hij weer naar huis mocht.

Voor thuis hebben we een aantal dingen mee gekregen van de dierenarts die moeten helpen met het verminderen van de blaasgruis. Ik heb speciaal voer mee gekregen. Ook heb ik nog antibiotica en pijnstilling meegekregen

Hoe komt mijn kat van blaasgruis af?

 • Medische behandeling: De dierenarts kan medicatie voorschrijven die de symptomen van blaasgruis verlichten en eventuele infecties bestrijden. Ook kan er medicatie voorgeschreven worden afhankelijk van het type blaasgruis, wat de kristallen oplost.
 • Voer aanpassing: Het voer aanpassen is een belangrijk onderdeel voor de behandeling tegen blaasgruis. Het is dus goed om voer aan te schaffen dat speciaal is gemaakt om blaas kristallen te voorkomen. Dit is vaak laag in mineralen die betrokken zijn bij kristalvorming
 • Voldoende vocht: Goede hydratatie helpt de urine te verdunnen en bevorderd een gezond urinestelsel. Zorg er dus voor dat je kat veel water drinkt doormiddel van een drinkfontein. Nat voer zorgt er ook voor dat de kat meer vocht binnen krijgt. Wil je kat niet drinken? Gooi dan wat water bij de brokjes s ’ochtends of s’avonds.
 • Stressvermindering: Als stress een rol speelt bij jouw kat voor vorming van blaasgruis, is het belangrijk om te zorgen dat je weet wat de stressfactor is. Verminder deze en zorg voor een rustige, veilige omgeving voor je kat.
 • Controles: Het is tijdens de behandeling nodig om regelmatig urine in te leveren bij de dierenarts. Zij kunnen de voortgang controleren en zorgen dat de blaasgruis onder controle blijft. Volg deze aanbelingen van de dierenarts goed op en geef de eventuele medicatie nauwkeurig.

Eind goed al goed

Met Stitch gaat het nu gelukkig een stuk beter. Ik merk dat de antibiotica en de pijnstillers goed werken. Omdat bij Stitch de grootste oorzaak onvoldoende water was, heb ik een drinkfontein gekocht op advies van de dierenarts en hij drink ook al veel meer!

Aankomende week moet hij langs voor controle bij de dierenarts, ik verwacht dat hij al een stuk beter is.

Read the next article

7 Redenen waarom jouw kat een krabpaal nodig heeft!

7 Redenen waarom jouw kat een krabpaal nodig heeft!

21.07.2023

Heb je je ooit afgevraagd waarom katten graag krabben? Krabben is namelijk een van de natuurlijke instincten van de kat en daarom is een krabpaal...

Newsletter

Proin efficitur urna eget dui tristique, vitae malesuada erat eleifend. Proin varius nibh sed urna imperdiet, eu tristique lorem sollicitudin. Nunc convallis ligula massa, eu imperdiet est molestie at.

NEED HELP WITH
YOUR PURRRCHASE?