Hoe maak je je huis geschikt voor een gelukkige en gezonde binnenkat?

Iedereen wilt natuurlijk het beste voor zijn kat, en hoewel katten van oorsprong buitendieren zijn kan je er toch voor kiezen om je kat binnen te houden. Dit kan vele redenen hebben, bijvoorbeeld als je in een appartement zonder buitenruimte woont en jouw kat simpelweg niet naar buiten kán. Woon je ergens waar je kat wel naar buiten kan, maar is het te druk buiten en dus niet veilig? Of ben je bang voor de overige gevaren, zoals ziektes, loslopende honden of wellicht dat je kat wordt meegenomen.

Laat jij jouw kat ook niet naar buiten? Zorg er dan voor dat hij binnen net zo gelukkig is!

Een binnen- of buitenkat?

Hoewel katten van oorsprong buitendieren zijn, is het voor een kitten die nog nooit buiten geweest is geen probleem om als binnenkat gehouden te worden. Let er wel op, dat wanneer je een kat neemt die eerder wel buiten heeft geleefd er niet gelukkig van wordt om voortaan binnen gehouden te worden. Ze zijn dan al te veel gewend om buiten te jagen, hun behoeftes te doen en hun territorium te bewaken.

Voor een kitten of kat die binnen leeft moet je dan ook de nodige voorbereidingen in huis treffen zodat hij zich binnen niet gaat vervelen. Hierdoor blijft jouw kat uitgedaagd en wanneer jouw kat gelukkig en gezond is, voorkom je hiermee veel problemen.

Voeding

Doordat binnenkatten minder bewegen dan buitenkatten hebben ze ook andere voeding nodig. Hier bestaat speciale voeding voor die dusdanig is afgestemd op de behoeftes van een binnenkat. Let er bij deze voeding op dat er voldoende natuurlijke vezels, goed verteerbare eiwitten en omega- vetzuren inzitten. Naast bijdragen aan een gezond lichaamsgewicht dient deze voeding ook ter ondersteuning van de spijsvertering en een mooie vacht.

Niet noodzakelijk, maar veel katten houden ervan om aan planten te knagen. Er bestaat dan ook speciaal kattengras voor binnenkatten dat erg gemakkelijk in onderhoud is, en er tevens gezellig uitziet!

Naast het vaste voer mogen er natuurlijk ook snoepjes gegeven worden, als je dit in de vorm van een beloning na een training of spel met je kat doet is dit voor jullie beiden een win-win situatie!

Drinken

Het is erg belangrijk dat de kat regelmatig en voldoende drinkt, dit is dagelijks zo’n 40 ml per kg lichaamsgewicht. Zorg er daarom voor wanneer jouw kat niet genoeg drinkt, dat je je kat extra stimuleert om dit wel te doen om uitdroging te voorkomen.

Zorg er voor dat je in huis, op de plekken waar jouw kat komt, voldoende drinkbakjes hebt staan. Daarnaast is het van belang dat deze op een rustige plek staan, niet te dicht bij de kattenbak of voerbak en goed schoon gehouden wordt. Het water moet regelmatig ververst worden en op kamertemperatuur zijn.

Veel katten hebben een voorkeur voor stromend water, hier heb je automatische drinkfonteinen voor die zorgen voor vers stromend water. Ideaal voor de moeilijke drinker.

Vermaak

Om verveling (en daardoor problemen) te voorkomen is er verschillend kattenspeelgoed die het jachtinstinct van je kat stimuleert en verveling tegengaat. Denk bijvoorbeeld aan laserlampjes, of automatisch bewegend speelgoed. Ook kattenspeelgoed waar snoepjes in verstopt zitten geeft ze een extra uitdaging. Je kan het kattenspeelgoed af wisselen zodat je kat niet te gewend raakt aan bepaald speelgoed. In veel kattenspeelgoed wordt ook kattenkruid/ catnip gebruikt en deze geur zorgt er tevens voor dat jouw binnenkat erg gelukkig is!

Naast jouw eigen gezelschap, is een tweede kat natuurlijk ook perfect gezelschap. Je zorgt hiermee ook voor genoeg vermaak, beweging én vriendschap.  

Beweging

Hoewel de mate hiervan erg per ras verschilt hebben alle katten beweging nodig, sommige zijn dan ook bijna de hele dag of nacht druk bezig met van alles en andere rassen liggen het liefst te luieren. Ook hierin kan je je kat stimuleren om meer te bewegen zonder dat ze hiervoor buiten hoeven te komen. Zorg voor een stabiele krabpaal in huis die op een geschikte plek voor de kat geplaats worden. Zo wordt de kat niet alleen gestimuleerd om te bewegen, maar daarna kan hij hier ook lekker en veilig op liggen.

Plafondhoge krabpalen

Katten vinden het fijn om overzicht te houden vanaf een hoge plek, buiten zouden ze dat bijvoorbeeld in een boom doen. Maar binnen kan je dit ook prima nabootsen met een plafondhoge krabpaal, je daagt ze hiermee uit om die “kattenboom” te beklimmen en zo kunnen ze fijn hun energie kwijt. Bovenin hebben ze een veilige en fijne plek om alles in de gaten te houden. Met zo’n hoge krabpaal hebben ze tevens meer dan genoeg ruimte om zich volledig te strekken tegen de krabpaal en hiermee hun nagels te onderhouden en voorpoten te trainen.

Plafondhoge krabpalen

van RHRQuality

Krabpaal Catdream de Luxe Blackline (Donkergrijs)

Regular price
From €379,00
Regular price
€379,00
Sale price
From €379,00
Krabpaal Maine Coon Tower (Crème)

Regular price
From €199,00
Regular price
€199,00
Sale price
From €199,00

Regular price
From €19,99
Regular price
Sale price
From €19,99

Krabpalen met ligplekken en speelhuisjes

Naast krabben en klimmen bieden de ideale krabpaal ook heerlijke ligplekken. Zo creëer je een vertrouwd plekje voor jouw binnenkat, waar hij zich tevens kan terugtrekken. Heb je meerdere ligplekken in huis? Heel goed! Zo kunnen ze altijd kiezen waar ze willen liggen, en uiteindelijk komt hier waarschijnlijk wel een favoriete lig plek uit voort. Ook een speelhuisje is een fijne zachte lig plek voor jouw kat, omdat die beschut en donker is kan jouw kat zich hier rustig terugtrekken wanneer hij daar behoefte aan heeft.  

Krabpalen met ligplekken en speelhuisjes

van RHRQuality

Krabpaal Kilimandjaro de Luxe (Crème)

Regular price
€249,00
Regular price
€249,00
Sale price
€249,00

Regular price
From €19,99
Regular price
Sale price
From €19,99
Krabpaal Devon Rex Plus (Taupe)

Sold out

Regular price
€199,00
Regular price
€199,00
Sale price
€199,00

Krabtonnen

Een losse krabton is een stuk compacter dan een krabpaal en biedt alsnog genoeg ruimte om te krabben en liggen. Omdat de meeste katten het ook heerlijk vinden om zich te verstoppen kunnen ze dit ook in de krabton doen. Naast een losse krabton is het ook mogelijk om deze te combineren met een krabpaal in één.

Krabtonnen

van RHRQuality

Krabton Coony 80 (Crème)

Regular price
€119,00
Regular price
€119,00
Sale price
€119,00
Krabton Coony Lounge (Lichtgrijs)

Regular price
€149,00
Regular price
€149,00
Sale price
€149,00
Krabpaal Cat Paradise Blackline (Lichtgrijs)

Regular price
€369,00
Regular price
€369,00
Sale price
€369,00

Lang én gelukkig

Uit onderzoek is gebleken dat binnenkatten langer leven dan buitenkatten. Als je mede door bovenstaande tips je kat een gelukkig en gezond leven kan bieden is toch iedereen gelukkig?

Read the next article

De huistijgers van Carly

De huistijgers van Carly

17.03.2022

Elke week gaan wij op zoek naar interessante verhalen van katten en hun baasjes. We spraken deze keer met Carly uit Victoria, Australië. Ze nam twee Bengaalse katten, Lynx en Loki, in huis als verjaardagscadeaus voor de kinderen.

Weten wanneer de volgende blog online komt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een notificatie wanneer deze live is!

NEED HELP WITH
YOUR PURRRCHASE?