De Tonkanees

Voor zowel Zoë als haar vriend zijn katten altijd al een belangrijk onderdeel van hun leven geweest. Ze zijn beiden opgegroeid met verschillende grote en pompeuze katten, de vriend van Zoë heeft altijd Britse Kortharen en Scottish Folds gehad, en Zoë ook nog Noorse Boskatten.

Toen ze samen een kat wilden nemen hebben ze ruim een half jaar nagedacht over wat voor soort kat ze wilden hebben. Ze zochten een speelse, extraverte maar vooral liefdevolle kat. “Echt een compagnon om samen de goede en slechte tijden mee te beleven. Om samen een serie mee te kijken in de winter, en te tuinieren in de zomer” verteld Zoë. En dus kwamen ze uit bij de Tonkanees! Dit kattenras is nog relatief onbekend in Nederland, en naast zijn mooie uiterlijk is zijn persoonlijkheid het meest opvallend. Ze zijn enorm vriendelijk, mensgericht en liefdevol. De Tonkanees eist met veel persistentie jouw aandacht en genegenheid op. Vanwege het sociale en speelse karakter van de Tonkanees, werd het voor Zoë al snel duidelijk dat ze voor 2 kittens moesten gaan in plaats van 1.

Opeens waren er 2 kittens beschikbaar...

Via het internet kwam Zoë in contact met een cattery. Op dat moment was er wel een nestje, maar daarvan waren geen kittens meer beschikbaar. Door onverwachte afzeggingen kwamen zij toen alsnog in aanmerking voor 2 kittens! Wat een geluk!

We zijn toen uit eten gegaan om het te vieren, zo blij waren we!

Zoë

Die kans hebben ze natuurlijk niet laten schieten, en zijn toen naar de cattery gegaan om de kittens te gaan bewonderen. Het was een bijzondere eerste kennismaking verteld Zoë, die in eerste instantie moest wennen aan het uiterlijk van de Tonkanees met zijn atletische lichaam en satijnen vacht. “Ik had het nog niet eerder meegemaakt dat katten die me niet kenden me meteen zo enthousiast en vrolijk kwamen begroeten. Binnen een paar minuten zaten de kittens al bij mij en mijn vriend op schoot. Ze voelden zich meteen comfortabel bij ons.”

 

Netflix sterren

De halfzus en halfbroer kregen allebei een bijzondere, passende naam ‘Fynnan en Aelswith’. Hoe ze op deze namen kwamen legt Zoë uit aan de hand van de serie ‘The Last Kingdom’ die zij toen keken en inspiratie uit haalde voor de namen van het stel. “We wilden dat de naam echt een reflectie van hun persoonlijkheid zou zijn. Daardoor keken we vooral naar namen die je ook aan mensen zou kunnen geven. Tegelijkertijd wilden we ze een naam geven die je niet vaak hoort. In The Last Kingdom op Netflix komen hun Keltische namen voor. Fynnan is in de serie een loyaal, vriendelijk en sociaal personage. Daarnaast betekent Fynnan ´lichtkleurig´. Perfect passend bij onze lieve blonde kater. Aelswith is in de serie just een pittig, eigenwijs, adellijk personage. Ook dat vonden we goed passen bij onze poes.”

Alles wat ze ervan verwachtte, en zóveel meer

Fynnan en Aelswith zijn pas 5 maanden bij hun, maar in deze periode hebben ze zo’n hechte band opgebouwd en behoren ze volledig tot de familie. Zoë mist haar katten weleens als ze op haar werk is, en wanneer ze dan weer thuiskomt is ze heel blij als ze haar bij de deur komen begroeten. Zoë is werkzaam als psycholoog, en deze baan kan soms veeleisend zijn. “Wanneer ik thuiskom word ik min of meer gedwongen om rust te nemen als ze op mijn borst of schoot komen liggen. Ja, mijn katten dwingen me echt om meer in het hier en nu te zijn” verteld Zoë “Mijn katten zijn daarmee ook een beetje mijn life-coaches geworden” vervolgt ze. Hoe mooi is dat?

De twee Tonkanezen zijn daarnaast ook echte maatjes van elkaar én van Zoë en haar vriend. Ze lijken in veel opzichten zelfs op elkaar! Ze vinden het allemaal heerlijk om buiten in de tuin te zijn, maar kunnen ook genieten van een avondje bankhangen (de reality serie 90 day fiance is de favoriet van Fynnan). Zowel Zoë als Aelswith houden heel erg van lekker eten en nieuwe gerechten uit te proberen. Aelswith probeert dan ook écht van alles; groenten, koekjes, noten, friet, wild wordt ze er ervan!

Partners in crime

Voordat ze de krabpaal Maine Coon Tower in huis hadden hield het stel bijna niets heel in huis. Één klein nadeel aan de katten dus, maar tegelijkertijd ook meteen een voordeel, want je wordt je bewust van de geringe waarde van materiële zaken die dus niet allemaal heel blijven met katten... vindt Zoë. Met name de gordijnen werden flink toegetakeld omdat de katten graag zowel horizontaal als verticaal rennen. De Maine Coon Tower was dus dé perfecte uitkomst voor Fynnan en Aelswith. Daarnaast liggen ze regelmatig samen in een van de hangmatten.

Zoë verteld dat haar slimme (en dus soms stoute) katten nog veel meer grappige streken uithalen samen. Ze kan bijvoorbeeld nooit meer in de keuken staan zonder een kat die je kip, spaghetti of pompoen wil stelen. Zoë is dan ook altijd alert omdat ze anders het eten van je bord stelen op een malafide manier, de ene leidt je af terwijl de ander het vlees pikt! Vervolgens eten ze het samen in een hoekje op.

Op de vraag of ze nog meer kattenkwaad uithalen samen antwoord Zoë: Ja, o.a. in de kroonluchter hangen, plantenbakken omver trekken, toiletpapier opeten, chips zakken openen, kabels doorknagen.  

Wij hebben ons hier niet door laten afschrikken, want kijk die mooie koppies toch! Ben jij ook fan van de Tonkanees geworden, of wil je meer weten en zien van Fynnan en Aelswith, volg ze dan op Instagram! @thepurrrioustwo

Fynnan en Aelswith houden van...

chillen in één van hun hangmatten:

Grote, lichtgrijs kleurige Crown Hangmat (voor 12, 15 of 20 cm palen)

Regular price
€49,50
Regular price
€49,50
Sale price
€49,50
Grote, lichtgrijs kleurige Hangmat de Luxe (voor 20cm palen)

Regular price
€29,50
Regular price
€29,50
Sale price
€29,50

Read the next article

Onafscheidelijke vriendjes

Onafscheidelijke vriendjes

31.03.2022

Elke week gaan wij op zoek naar interessante verhalen van katten en hun baasjes. We spraken deze keer met Andrea. Zij woont in Duitsland met haar twee jongens Buggy en Murphy. Beiden zijn een paar jaar geleden uit een asiel geadopteerd, nadat haar eerste kat helaas was overleden.

Weten wanneer de volgende blog online komt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een notificatie wanneer deze live is!

NEED HELP WITH
YOUR PURRRCHASE?